Intrebari si raspunsuri
  Daca aveti o intrebare sau nelamurire, click-aici
 
 
Acasa
Despre noi
Pui de o zi
Instructiuni de crestere
Bolile puilor
Franciza
Furaje Vital
Contact
 
 

  Instructiuni de cresterea puilor
Crestere pui carne
Crestere pui rasa mixta
Crestere puicute de oua
Crestere pui de curca
Crestere rate
Crestere gaste
 



              Cateva recomandari pentru cresterea puicutelor si a gainilor ouatoare

 

            Hibrizii specializati pentru oua au o tehnologie de crestere aparte, cu un grafic de lumina si de furajare bine stabilit. Aceste puicute trebuiesc crescute si apoi intretinute in conditii de hala, unde sa fie respectate conditiile de temperatura, umiditate, lumina si unde se efectueaza actiunile sanitar-veterinare absolut obligatorii.

            Puicutele ouatoare se comercializeaza in principal in doua modalitati:

·         La varsta de 1 zi. Chiar din incubatie puii se sexeaza si se pun in vanzare doar

puicutele. Acesta este motivul pentru care acestea au un pret mult mai mare decat celialti pui de gaina.

·         Inainte de intrarea in ouat, la varsta de aproximativ 16 saptamani. In acest caz,

 puicutele au la dispozitie cca 2 saptamani sa se adapteze la noul adapost apoi incepe ouatul. In acest caz, investitia cumparatorului este destul de mare pentru ca el cumpara: pretul puicutei la o zi, cresterea ei (cu tot ce inseamna aceasta) precum si adausul (profitul) celui care i le vinde. Are in schimb avantajul ca pucutele trec rapid pe productie si incepe sa-si recupereze banii.

            Puicutele specializate pentru oua sunt ,,usoare” (abia dupa 1 an pot trece de greutatea de 2 kg) dar pot ajunge la o frecventa de ouat extraordinara. In mod normal, puicutele de acest tip bine intretinute, produc intre 300-330 oua /an adica, in decurs de cateva luni, produc cate un ou in fiecare zi. Aceasta productie extraordinara de oua trebuie sustinuta cu o furajare perfecta care sa asigure atat productia ridicata cat si echilibrul fiziologic al pasarii.

Furajele VITAL best nutrition au caracteristici aparte, comparativ cu majoritatea furajelor aflate pe piata Romaniei:

-calitatatea materiilor prime constituie baza pentru calitatea furajelor Vital

-retetele sunt concepute special pentru rezultate excelente in gospodarie

-aportul echilibrat de microelemente si aminoacizi sustin cresterea sanatoasa

-furajele Vital pentru pui de gaina NU contin fainuri animale si nici hormoni

-ambalajul de calitate asigura o pastrare de durata a furajului

-retetele sunt corespunzatoare fiecarei faze de crestere pentru rezultate maxime.

            De cca 10 ani in urma, in mod obisnuit cresterea puicutelor se face la sol. Intretinerea lor  in perioada  de ouat se face,  de asemnea la sol sau, uneori la baterie dar in conditii de densitate aproximativ egale cu cele de la sol.

 

Iata cateva recomandari din tehnologia puicutelor de oua:

 

 

·               Densitatea puicutelor

 

                Baterie                     0-4 saptamani                                    200cmp/ pasare

                                                5-18 saptamani                                    400cmp/pasare

                Sol                            0-4 saptamani                                    200cmp/ pasari

                                                 5-18 saptamani                                    10 pasari

                                            peste 18 saptamani                               6-7 pasari/mp

·               Ventilatia -  4-5 mc/kg viu/ ora;

·               Frontul de furajare - 5cm/ pasare, frontul de adapare - 100 pasari/ 1 adapator sau 10 pasari/ niplu;

·                Lumina   descreste saptamanal de la 24 h la 8 h conform tehnologiei de crestere redata in Tabelul 1.

 

Tabel 1

 

1-3 zile

4-7 zile

8-14 zile

14-21 zile

22-28 zile

29-35 zile

36-42 zile

6-17 sapt.

23 ore

22 ore

20 ore

18 ore

14 ore

12 ore

10 ore

8 ore

·               Cântărirea saptamanala este obligatorie pentru a urmarii dezvoltarea optima a puicutelor, conform graficului;

·               Apa trebuie sa fie la discretie si de calitate foarte buna.

·               In perioada de crestere (17 sapt.) trebuiesc respectati parametrii de crestere, hranire si tratament, orice greseala in aceste domenii urmand a fi resimtita in productia obtinuta ulterior.

 

Iata cateva repere pentru o crestere reusita a puicutelor de Isa Brown - cel mai apreciat hibrid de acest tip in Europa:

 

                -La intrarea in ouat puicutele vor avea greutatea de 1500g

                -Gainile incep ouatul de la 18-20 de saptamani

                -Puicutele Isa Brown au procent de ouat de 93-96% mentinut pe o perioada lunga si o capacitate productiva maxima de 326-336 oua/an

                -Ouale sunt sanatoase, cu coaja tare, galbenus intens colorat, si au o marime medie de 63-64 g/ou

                -La sfarsitul perioadei de ouat gainile ajung la o greutate de 2100-2200g

  • Tratamente:

Nici un tratament nu garanteaza sanatatea puilor. Cresterea izolata fata de puii vecinilor si o furajare echilibrata sunt conditii esentiale pentru a creste pui sanatosi.

Totusi, in scop preventiv recomandam urmatoarele:

Ø  In apa de baut, VITAL BRO  (produs natural), rol antibiotic si stimulator de

crestere prin imbunatatirea digestiei. Dozaj: 1ml/2l apa, permanent.

Ø  Vaccinari impotriva urmatoarelor boli:

               -este efectuata vaccinarea cotra bolii lui Marek la puii de o zi

                -ziua 18 Boala de Newcastle si Bursita infectioasa;

                -ziua 28 Bursita infectioasa;

                -ziua 35 Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa;

                -ziua 56-70 Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa, Laringotraheita

                -ziua 91-98 Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa.

 

Recomandam fiecarui crescator sa aiba o colaborare stransa cu medicul veterinar pentru a preintampina cu succes afectiunile ce pot sa apara la pui.