Intrebari si raspunsuri
  Daca aveti o intrebare sau nelamurire, click-aici
 
 
Acasa
Despre noi
Pui de o zi
Instructiuni de crestere
Bolile puilor
Franciza
Furaje Vital
Contact
 
 
Intrebari, raspunsuri, solutii si multe ate informati utile le puteti afla accesand blogul nostru. Puteti fi la curent cu ultimele informatii si solutii in domeniul cresterii puilor
Acceseaza »


De ce este mai indicat sa crestem pui decat porci sau alte specii ?
- Este usor sa cresti pasari (spatiu redus, timp scurt, mirosuri relativ acceptabile).
- Carnea de pasare este mai sanatoasa si mai usor de gatit.
- Ai permanent carne proaspata deoarece poti sacrifica pasarile treptat.

In magazinele VITAL puteti beneficia de pliante precum si consultanta gratuita cu privire la cresterea pasarilor.

Ce imi recomandati: sa cumpar pui de o zi sau sa-i cumpar la varsta de 2-3 saptamani ?

Depinde de cat atentie esti dispus sa acorzi cresterii lor.
- In mod normal este recomandabil sa cumperi puii la o zi. Esti sigur ca sunt sanatosi si ii cresti mai economic. Important este sa acorzi timp si grija mai ales in prima saptamana de viata.
- Daca nu ai conditii optime de crestere pentru prima saptamana, poti apela la varianta "pui zburati" care inseamna ca acestia au trecut de varsta critica si au primit primele 2 vaccinuri (vezi articolul pe tema puilor zburati).

In magazinele VITAL va puteti inscrie la pui zburati deoarece avem colaboratori care cresc si apoi vand astfel de pui..

Ce fel de pui de gaina este recomandabil sa cresc?


Spus foarte simplist, suna cam asa: daca doresti carne, creste pui de carne! Daca doresti oua, creste puicute de oua! Daca doresti gaini pe care sa le pastrezi in curte mai multe luni, atat pentru carne cat si pentru oua, creste o rasa mixta oua-carne!

In magazinele VITAL va asiguram de calitatea cea mai buna din Romania atat in ce priveste hibrizii de pui cat si furajele acestora. De asemenea, gasiti instructiuni de crestere pentru fiecare tip de pui de gaina.

Ce este mai indicat sa cresc: pui de gaina sau pui de curca ?


Probabil, cel mai indicat este sa cresteti si o categorie si cealalta. Fiecare categorie are calitatile ei.
Puii de gaina se cresc mai usor si se sacrifica mai repede.
Puii de curca necesita mai multa grija, furajele sunt mai scumpe, perioada de crestere este mai lunga dar si satisfactiile sunt mai mari. Carnea de curca are calitati superioare celei de gaina.

Cand pot renunta la furajele granulate pentru curci asa incat sa le trec pe furajare naturala, boabe de grau sau de porumb?

Pentru detalii, citeste articolul despre furajarea curcilor precum sic el cu privire la furajele naturale.
Pe scurt. Atunci cand curcile consuma un furaj granulat VITAL, ele au un ritm de crestere ridicat si un consum specific mic. Daca le trecem prea devreme pe furajarea cu cereale, cresterea se va incetini si vor consuma ineficient. Cel mai recomandabil este sa furajati curcile cu granule VITAL specific varstei pana cu 2-3 saptamani inainte de a le sacrifica (cel putin dupa varsta de 3 luni). In aceste ultime 2-3 saptamani sa poate face o trecere treptata catre furajarea cu cereale (pe parcursul a 5-7 zile) si astfel se face o "finisare" adica se imbunatateste culoarea si gustul carnii.

De ce se imbolnavesc curcile cand au crescut deja mari?

Explicatia sta in spatiul in care sunt crescute. Atunci cand sunt mici, puii de curca beneficiaza de ingrijire atenta intr-un spatiu inchis, izolat. Cand au trecut de 3 saptamani, daca afara clima permite, majoritatea gospodarilor scot curcile in aer liber pentru a beneficia de miscare si de natura in general. In aceasta situatie apar riscurile principale de imbolnavire: paraziti, bacterii si virusuri care sunt plimbate cu ajutorul vantului de la o gospodarie la alta. Exista tratamente pentru a preveni pentru astfel de situatii. In magazinele VITAL puteti cere pliante referitor la bolile curcilor sau le puteti citi aici.